Šálek cappuccina.

Je ráno. Kouřící šálek horké kávy vám zahřívá ruce a roztáčí mozek. Ano, káva je úžasná věc. Ale už jste někdy přemýšleli, jak vytvořit perfektní fotografie zrnek kávy, cappuccina, pěny nebo unikající páry? Pokud ano, naučte se fotografovat kávu. Čtěte dál.

 

Volba pozadí a podkladu

 
To, jaké pozadí zvolíte, ovlivní náladu na fotografii. Na jednoduchém, čistém pozadí lépe vynikne hlavní motiv. Při fotografování páry se ujistěte, že pozadí je tmavé. Fotografujete-li v kavárně, klidně dejte do pozadí rozostřený prostor kavárny. Podklad by měl být jednobarevný, jednoduchý. Pěkně vypadá struktura dřeva nebo pytloviny.
 

Nastavení fotoaparátu, aneb světlo vládne

 
Čím světelnější objektiv, tím lépe. Abyste dosáhli rozostřeného pozadí, nastavte co nejnižší hodnotu clony, například f/2,8. ISO a čas zvolte podle světelných podmínek v místnosti.
Máte-li stativ, použijte ho. V místnostech většinou není dostatek světla, takže je lepší fotoaparát nasadit na stativ. Budete tak moci použít pomalejší časy, aniž byste snímek rozmazali. Zároveň se vyhnete vysokému ISO, které zvyšuje šum na snímku. Hlavně u fotoaparátů s menším snímačem.
 

Nechte vyniknout barvy

 
Pokud fotografujete černou kávu, vyberte si bílý nebo světle barevný šálek pro kontrast. V případě, že fotografujete espresso s mlékem nebo cappuccino, využijte jakoukoliv barvu šálku, i tmavší. Aby byla kávová zrnka pěkně hnědá a bez odlesků, použijte polarizační filtr.
 

Jak zachytit kouřící šálek

 
Fotografování kouřícího šálku kávy se může zdát těžké, ale vydané úsilí stojí za to.
Nejdříve začněte s přípravou scény:
 
1. Šálek, zatím bez kávy, umístěte na stůl. Aby pára vynikla, postavte šálek před tmavé pozadí. Černý nebo hnědý kus matné látky vám postačí.
 
2. Dále budete potřebovat tři světla. První světlo umístěte z boku scény. Musí být ale tlumené, proto na něj připevněte třeba pauzovací papír. Ale pozor, aby vám neshořel, protože klasická žárovka bývá dost rozpálená. Druhou lampu namiřte na horní část šálku. A nakonec třetí světlo, které je nejzásadnější, jelikož osvítí páru ze spodu.
 
Podívejte se na ilustrační obrázek.
 
Kava-para-svetla-Fotocesta.
 
3. Fotoaparát nasaďte na stativ. Nastavte ISO 100, clonu f/8 a rychlost závěrky dorovnejte podle světelných podmínek na scéně. Mně vycházel 1/25 sec.
 
4. Aby kouř co nejlépe vynikl, káva musí být opravdu horká! Nalévejte ji těsně před fotografováním do předem nahřátého šálku přímo z moka konvičky, french pressu či jiné kávové nádoby.
 
5. Ujistěte se, že šálky jsou opravdu čisté. Kovové náčiní, sklo i porcelán musí být bez otisků prstů.
 

Tipy na kompozici

 
  • pohled do kávových zrn

  • kávová zrna vyrovnaná do obrazců nebo nápisů

  • detail pěny
  • detail právě nalévající se kávy do šálku
  • šálek kávy třeba s kouskem čokolády, skořice, cukru nebo dezertu 
  • šálek kávy s knihou nebo novinami

  • kouřící šálek kávy
  • mlýnek, kávomat nebo různé náčiní pro přípravu kávy
 
 

Co s fotografií dál?

 
Určitě vás potěší, když vaši fotografii použije kavárna jako dekoraci na stěnu. Tento typ fotografie můžete také umístit do fotobanky. Vytvořte několik kompozičních variant a také variantu, kde bude prostor na text. Jste-li milovníkem kávy, vytvořte si vlastní, originální obrázky do bytu nebo tapetu na plochu počítače.
 
Nezapomeňte se zastavit a v klidu si vychutnat šálek kávy. To je jedna z nejlepších částí fotografování kávy :-) Přeji pohodové fotografování, výtečnou kávu a světlo.
 
 
Lenka
Autor: LenkaWeb: http://www.fotocesta.cz
Fotím, bloguji, dělím se o zkušenosti. Aktuálně fotím s Fujifilm X-E2. Baví mě toulat se Českým rájem, cestovat, běhat a cvičit jógu. Zajímám se o svět fotografie, o zdravý životní styl i různé alternativní směry.

Web používá cookies. Kvůli nařízení EU vás o tom musím informovat.